Aktivist og projektmager

Det er sjovt at sætte i værk, det er kreativt, og sommetider bilder jeg mig ind, at det er vigtigt.

Professionelt arrangerer jeg konferencer, studieture, festivaler og andre begivenheder – event-making, ja, men målet er som regel at lave mere end en døgnflue af en mediebegivenhed.

Jeg fik for nogle år siden en pris for min aktivisme til støtte for medierne i konfliktområder og fattige lande: Dansk Journalistforbunds årlige pris, Carsten Nielsen Legatet, og det er jeg rigtigt stolt af …

Når opgaverne bliver for store at løfte alene, er det godt at gå sammen med andre. Jeg har løbet flere foreninger i gang – som for eksempel de 3 her:

Lars Møller fik Carsten Nielsen legatet
Jeg fik overrakt Carsten Nielsen prisen af DJs formand Mogens Blicher Bjerregård.

1: International Media Support

IMS er det største projekt, jeg har startet. Det begyndte med en reportagerejse til det krigsramte Kroatien. Her mødte forfulgte kollegaer, der bad om hjælp, mens andre kollegaer misbrugte deres fag til at opildnede konflikten.

Ikke bare jeg, men hele verdenssamfundet kikkede magtesløst på. Der var ingen steder at få hjælp, der var ingen international hjælpeorganisation, der systematisk støttede medier i konflikt.

Da jeg kom hjem, skrev jeg et indlæg i Journalisten om, at vi burde gøre noget. Det forpligter, og det blev startskuddet til arbejdet med IMS. Det tog sin tid, og efter Kosovo-krigen lykkedes det at samle den flok, der i dag er kernen i IMS.  Heldigvis. I dag er IMS  en af verdens største organisationer af sin art. Jeg er stadig aktiv, både som frivillig i bestyrelsen og sommetider også med at løse opgaver rundt om i verden, som for eksempel Irak, Sudan eller Liberia.

Se mere på www.mediasupport.org

2: GAMES

De seneste år har jeg været mest aktiv i GAMES (Gambia Media Support), der er en lille, journalistisk kollega-støtter-kollega NGO. Foreningen blev til, efter jeg i nogle år havde rejst i det vestafrikanske land. Hver gang spurgte nye formænd for Gambia Press Union, om jeg ikke kunne gøre noget for at hjælpe dem.

Landet er Afrikas mindste og et af de fattigste, og journalisterne blev indtil 2017 forfulgt af en brutal diktator. Omvendt er landet ikke større end, at en lille NGO kan gøre en forskel. Sammen med en række kollegaer stiftede jeg derfor GAMES, som jeg stadig er formand for. Eb af vores store fortjenester er opbygningen af Media Academy for Journalism and Communication (MAJaC). En anden er kapacitetsopbygningen af Gambia Press Union, der i dag spiller en nøglerolle i Gambias nye demokrati.

Se filmen “The Gambian-Danish Connection” her.
Og se mere på vores hjemmeside www.GambiaMediaSupport.org

John Cleese og Lars Møller
Foto: Jens Tønnesen

3. John Cleese Society of Århus & Omegn

Det er den sjoveste. En fuldstændig meningsløs forening, der stod bag tre John Cleese-festivaler i Aarhus, men ellers udmærker sig ved ikke at holde møder. 

Min rolle i foreningen er igansætterens. Formelt er generalinspektør i “Kontoret for særlige anliggender” og fundraiser i “Kontoret for andre folks penge”. Vores mission er at opsende en bemandet varmluftsballon med John Cleese’ hoved på, der skal svæve over by og land, så alle der kikker op, vil trække på smilebåndet. Så har man gjort en god gerning den dag. Foreløbig har vi samlet omkring 75.000 kr. ind til varm luft-projektet.

Se meget, meget mere på www.Cleese.dk.

Scroll to Top